Registratie deelname hoedenwedstrijd is gesloten!

 

NHV Hoedenwedstrijd

Thema: 'Pluk de dag/ Seize the Day/ Carpe Diem'

wedstrijdvoorwaarden 2024

Welkom bij de 19e editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd.

Voor deze wedstrijd sluiten wij ons aan bij een mooi hoedenevenement in de prachtige Kasteeltuinen Arcen in Noord-Limburg: Moederdag Hoedendag. Tijdens Moederdag Hoedendag, inmiddels een traditie, worden de prachtigste hoeden getoond en gedragen. Er zijn dan diverse activiteiten en modeshows, alles in het teken van “de hoed”. Tophoedenontwerpers en ontwerpers in opleiding van Sint Lucas te Boxtel tonen hun collectie. Maar bovenal is Kasteeltuinen Arcen een van de meest veelzijdige bloemen-en plantenparken van Europa, bestaand uit maar liefst vijftien verschillende tuinen gelegen rondom een historische buitenplaats met een 17e eeuws kasteel. Het is deze bloemenweelde die ons het idee gaf voor deze editie van de Hoedenwedstrijd: Pluk de dag/ Seize the Day/ Carpe Diem.

 

Een bloemrijk thema dus voor komend voorjaar. Maar het zou geen wedstrijd zijn als er niet een uitdaging aan verbonden was! Hoe gaat deze in zijn werk? Iedere deelnemer krijgt na inschrijving een bloem toegewezen waar hij/zij zich door moet laten inspireren. Je weet van tevoren niet welke bloem het wordt en je kunt niet kiezen. Hou na aanmelding je brievenbus in de gaten!

 

Deze bloem wordt het uitgangspunt van je ontwerp. Een hoedenwedstrijd geïnspireerd op bloemen vraagt om creativiteit en flair. Deelnemers kunnen uiteraard bloemmotieven gebruiken, echte bloemen verwerken of de vorm van bloemen in hun hoed integreren. Maar het mag ook anders. Je kunt het bloementhema letterlijk opvatten, maar ook figuurlijk. Elke bloem heeft immers een symbolische betekenis. Een bloem kan echter ook een rol spelen in een verhaal, een sprookje, een legende. Of misschien roept de bloem die je krijgt wel een speciale herinnering bij je op. 


De uitdaging van dit thema is om de bloem op een verrassende en originele manier te vertalen/verhalen naar een hoed of fascinator. Denk buiten de geijkte kaders, put uit de schoonheid en diversiteit van het bloemenrijk, ga voor originaliteit en vakmanschap. Wij hopen dat alle inzendingen samen een wonderschoon bloemtapijt zullen vormen, dat niet onder doet voor de tuinen van Arcen!


Deelname

Iedereen kan inschrijven voor deze wedstrijd, of je nu hobbyist, een professioneel, gevorderd of beginnend hoedenmaker bent, binnen Nederland of over de grens woont.
Een jaarlijks wisselende vakjury bepaalt uit de inzendingen op basis van originaliteit, kwaliteit en hoedenvakmanschap een selectie van tien genomineerde hoeden, waaruit vervolgens de drie winnende ontwerpen worden gekozen.

Zoals altijd zijn er maar vijftig plaatsen beschikbaar.

De uiterste aanmelddatum voor de wedstrijd is 31 januari 2024. Deelnemers dienen hun ontwerp uiterlijk 30 maart 2024 op het aanleveradres af te (laten) leveren.


Wedstrijdvoorwaarden

Onder het kopje wedstrijdvoorwaarden vind je alle informatie over de Hoedenwedstrijd 2024 nog een keer terug. Lees deze voorwaarden goed door: zo weet je zeker dat je een kans maakt om tot de top tien of misschien zelfs tot de winnende drie ontwerpen gekozen te worden!


Jury

We maken graag de juryleden bekend:

 

Stephen Jones

Stephen Jones, geboren in Cheshire en opgeleid in Liverpool, brak door in de Londense modescene tijdens de explosie van streetstyle in de late jaren zeventig. Overdag studeerde hij aan Central St. Martins (College of Art and Design); ‘s nachts was hij een van de compromisloze stijlpionniers van zijn tijd in de legendarische nachtclub Blitz - altijd gekroond met een opvallende, eigenzinnige hoed naar eigen ontwerp.

In 1980 had Jones zijn eerste hoedenwinkel geopend in het hart van Covent Garden in Londen, waar hij letterlijk iedereen ontving, van popster Boy George tot Diana, prinses van Wales. Jones maakte hoeden, en hoedendragen modern en onweerstaanbaar.

In materialen die vaak radicaal waren, en in ontwerpen die varieerden van verfijnd tot grillig, vatten zijn prachtig vervaardigde, fantasievolle hoeden de modestemming van het moment samen. Veertig jaar later blijven Jones' tijdperkbepalend scherpe ontwerpen een beroemde klantenkring aantrekken. 

Sinds het begin van de jaren ‘80 werkt Stephen Jones samen met ontwerpers, van Vivienne Westwood en Thierry Mugler, tot zijn huidige werk met Schiaparelli en Christian Dior. In 2009 was hij curator van de immens populaire tentoonstelling 'Hats, an Anthology by Stephen Jones' in het Victoria & Albert Museum in Londen. Zijn hoeden worden ook verzameld door het Metropolitan Museum of Art in New York en het Louvre in Parijs.

Tegenwoordig zijn Jones' boetiek, ontwerpstudio en atelier allemaal gevestigd in een charmant Georgiaans herenhuis dicht bij de locatie van zijn allereerste hoedensalon. Naast zijn Model Millinery maatwerkcollectie ontwerpt hij de Miss Jones en JonesBoy prêt-à-porter lijnen

 

 

Carina van ’t Hof

Vanaf dat ze twaalf jaar oud was draagt Carina (1965) al hoeden. Naar aanleiding daarvan werd vaak gekscherend gezegd dat ze ooit zelf hoofddeksels zou gaan maken in verband met haar “dure” hobby. En zo geschiedde! 

Gelukkig is er nu weer een officiële opleiding Modiste, maar in ‘98/’99 was die er niet. Zo kwam ze terecht bij David Vos en Joop Knoppers in Amsterdam. 

Deze mensen hadden zo‘n liefde voor het ambacht dat ze meteen aangestoken werd. Ruim een jaar lang kreeg Carina iedere zaterdag privéles. 

 

In de jaren erna volgde ze nog diverse workshops waaronder bij Marianne Jongkind. In 1999 startte ze parttime met een atelier voor hoeden op maat: Hoed van ’t Hof Arcen. In 2002 veranderde dit in een eigen atelier én winkel waar meteen opviel dat de drempel om binnen te komen voor een eigengemaakte hoed veel lager was. In 2010 waagde ze de sprong om er haar geliefde fulltime job van te maken en niet zonder succes. Dit jaar viert ze haar 25-jarig jubileum.

Eveneens met passie organiseert Carina in samenwerking met Kasteeltuinen Arcen jaarlijks Moederdag Hoedendag. Een evenement dat inmiddels op de internationale kaart is gezet en op een schitterende locatie niet alleen een podium geeft aan erkende hoedenmakers maar ook aan amateurs en leerlingen. Dat de NHV zich hierbij aansluit voor de hoedenwedstrijd op zaterdag is een bijzonder mooie aanvulling op dit prachtige Hoedenevenement. Mijn antwoord op de vraag om hierbij een van de juryleden te willen zijn was derhalve een volmondig JA!

 

 

Janneke Brinkman-Salentijn (1948) heeft na haar middelbare school aan de Vrije Universiteit Amsterdam biologie, hoofdvak microbiologie, gestudeerd. Tijdens  haar studie leerde zij tekenen met oog voor detail, wat uiteindelijk de basis zou worden voor haar huidige werk. De precisie van tekenen en gedetailleerdheid van kijken heeft ze toen geleerd. 

Na enkele jaren biologieles te hebben gegeven in Amsterdam verhuisde het gezin naar Leiden waar ze vele jaren schilderlessen volgde bij lerares Leny Noyen en waar ze ontdekte dat haar passie lag bij het aquarelleren van bloemen en planten. De Hortus Botanicus van de Leiden, vlakbij haar woning, vormde en vormt nog steeds, een grote bron van inspiratie.

Ze heeft vele malen schilderlessen in binnen- en buitenland gevolgd, o.a. bij de Grand Old Lady van het botanische tekenen Anne-Marie Evans, in de Hortus Botanicus in Leiden bij Anita Walsmit Sachs-Jansen, en  in de Verenigde Staten bij Pandora Sellars en Jenny Phillips. De combinatie van wetenschap en kunst heeft al meer dan 30 jaar geleid tot een botanische schilder van top formaat. 

Janneke heeft sinds 1990 vele solo-exposities gehad en deelgenomen aan groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ze  heeft twintig jaar lang een column in weekblad Margriet gehad over bloemen en planten, tuinen en families, met eigen bloemenillustraties. Sinds 2016 schrijft ze columns voor Omroep Max. 

In Nederland geniet Janneke sinds dertig jaar grote bekendheid door haar bloemen- en vlindertekeningen op serviezen, postkaarten, kalenders, agenda’s, linnengoed en huishoudtextiel en postzegels.

 

 

Jytte Maas (4 november, 2005) is derdejaars student aan het SintLucas in Boxtel, en studeert textiel vormgeven en ambacht. Daar kwam ze voor het eerst in aanraking met hoedenmaken, en zo had ze haar passie gevonden. 

Jytte heeft tijdens haar studie 5 maanden stage gelopen bij hoedenmaakster Berry Rutjes. Dit was een enorm plezierige, succesvolle en vooral leerzame stage.

Hier kwam ze veel in aanraking met studenten en cursisten en merkte ze dat ze lesgeven ook erg interessant vind. Ook werkt ze naast haar studie mee als content creator en assistent van de Dutch Hat Academy.

Haar stijl als beginnend hoedenmaakster en ontwerpster is uiteenlopend maar kan omschreven worden als ‘Modern klassiek met een twist’. 

Na deze studie wil ze graag de opleiding ‘Arts & Crafts’ aan de Hogeschool Rotterdam volgen om zich verder te ontwikkelen als ontwerpster. Daarna wil ze eventueel een onderwijsbevoegdheid halen. 

 

 

 


Hoedenshow en expositie

De Hoedenshow van de wedstrijdhoeden zal plaatsvinden in Kasteeltuinen Arcen (Limburg) op 11 mei 2024. De winnaars zullen bekendgemaakt worden na afloop van de hoedenshow. De wedstrijdhoeden zullen na de show in het kasteel 3 weken tentoongesteld worden en bezoekers kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.


Prijzen

De winnaar ontvangt uiteraard de zilveren NHV hoedenspeld. Daarnaast zijn de volgende prijzen beschikbaar gesteld:

1e prijs

Een waardebon van 500 € van Plooij Hats and Materials, Uddel (Nederland), een hoedenmal van L’Atelier du Formier (Frankrijk), een jaarabonnement op The Hat Magazine (VK) en een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Making Silk flowers’ door Anne Tomlin (VK).
Tevens ontvangt de winnaar een uitnodiging om deel te nemen aan de internationale podcast Millinery.Info, met een interview door Lauren Ritchie (Australië). Indien de winnaar als eens aan bod geweest is in deze podcast, dan kan een van de andere winnaars worden uitgenodigd.


2e prijs

Een waardebon van 300 €, van De Vroey Hats, Antwerpen (België) en een waardebon van 300 € van The Trimming Company, Bedford (VK).


3e prijs

Een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Hat Couture’ door Marianne Jongkind (Nederland) en een pakket ter waarde van 100 € van CdiC Supplies (België).


Publieksprijs 2024

Een pakket hoedenmaterialen ter waarde van 100 € samengesteld door Marjorie Louwerens, All for Hats (Nederland).


N.B.: Waardebonnen kunnen niet ingeleverd worden voor geldbedragen. Bij inlevering van deze waardebonnen komen verzendkosten van en/of evt. invoerrechten op materialen die verstuurd worden vanuit het buitenland voor rekening van de winnaars. De bedrijven die de prijzen beschikbaar stellen noch de NHV zijn hiervoor verantwoordelijk.


Kosten

De kosten voor deelname bedragen voor leden in Nederland en België € 50,- en voor niet-leden € 65,-Voor deelnemers uit andere landen komt hier een toeslag bij van € 5,- voor verzendkosten. Deelnemers hebben gratis toegang tot de openingsshow in mei 2024 en ontvangen na afloop van de show een fotoboekje met alle ingezonden ontwerpen. Schrijf je hier in.


Aanleveren inzending

Voor alle deelnemers geldt: je wedstrijdhoed dient uiterlijk 30 maart 2024 op het aanleveradres ontvangen te zijn. 

Graag voor het verzenden je pakket wegen en de afmetingen opmeten. Wij hebben deze gegevens nodig voor het berekenen van de retour verzendkosten van je hoed. 

Wij vragen je om foto’s van en informatie over je wedstrijdhoed twee maal aan te leveren, één keer uitgeprint op een A4-tje bij je postpakket en één keer digitaal via het daarvoor bestemde formulier 

Welke informatie we je vragen aan te leveren kun je lezen bij de wedstrijdvoorwaarden .


Aanleveradres

Het aanleveradres krijg je toegestuurd na aanmelding.                                                                                                             

Heb je na het lezen van de wedstrijdvoorwaarden nog vragen? Stuur dan een e-mail naar wedstrijd@nederlandsehoedenvereniging.nl .


Bekijk eerdere inzendingen

Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie.